10 viktiga insights för sociala medier 2020
Sociala Media 10 viktig insights:
Sociala medier är en plattform som INTE kan direktöversättas till att köpa TV eller traditionell räckvidd. Landskapet är mycket mer komplext än så. Gör man ett bra förarbete kan man nå längre än konkurrenterna.
Här kommer några Does and Dont’s:
1. Tåls att repeteras, ER – Engagement Rate:
Engagemanget går ner desto äldre folk blir. Unga människor får oftast mycket bekräftelse i att gilla, skriva kommentarer och interagera. Ex kan man jämföra två influencers som är lika ikoniserade från sin respektive målgrupp. Tom liknande följarantal med samma beteendemönster och preferenser. Margaux Dietz och Carolina Gynning båda har över 310 000 följare.
Margaux ligger på 8,25% i ER och Gynning på 1,25% betyder det nödvändigtvis att Maggan säljer mer än Gynning, nej det hänger ju ihop med produkt, pris, målgupp och marknad.
Deras copy, look and feel och fan-skara är lika starka för sina respektive generationer. Bara att dom som är äldre följarna inte bekräftar genom kommentarer och likes. Deras engagemang ligger i oftast i enbart själva följandet, OM än det!
Gör alltid en Googlesökning på namnet för att få en yttre indikator på profilens totala popularitet. Med det sagt validera inte människor utefter ER då alla har extremt olika ingångsvärden och det kan inte direktöversättas till TRP.
Gör egna ER-tester på specifika poster istället för snittet generellt hos kontot. Räknas ut genom antalet följare/engagemanget i posten, likes och kommentarer summeras till en total och snittas på totalen följare).
Se Per Grankvists fördjupade studie på ämnet:
https://vvvmedia.se/blogg/s-fuskar-influencers-fr-att-skaffa-sig-stora-fljarskaror-p-instagram
Säkra upp för att INTE köpa fejkföljare genom att spendera den summan på instagrams köpta räckvidd/målgrupp. Vill man få ut mer med sin kampanj/produkt, köp på räckvidd i rätt målgrupp via influencern målgruppsspecifikt eller hostat via er.
2. Målgrupper: Dubbelvalidera:
Den största målgruppen som nyttjar Instagram är 24-32 år därför kommer den målgruppen oftast visa sig starkast lysande när man kollar på specifik målgrupp (nästan vilken som helst), men för att få en hint om det verkliga spannet, kolla på den näst största målgruppen. Det ger en indikation om var den verkliga målgruppen finns. Är de äldre än 32 år alt yngre än 24 år.
Glöm inte! Går man upp i målgrupp, får man gå ner i Engagement Rate, dubbelkolla gärna DM-frekvensen för de plus 32 år influencerserna, det är rent av en hygienfaktor ibland. Räkna ut ER på dom dvs kontots följare delat i antalet DM på en dag (ex 300 000 följare delat på 140 dm, ER 2,14).
3: Kreativ höjd/brief:
Köper alla samma målgrupper och följarantal så förvandlas vissa konton fort till rena TV-Shop! Det är inte bra för varken kunder kontoägaren, följarna eller marknad. En influencer som bara kränger och kränger…allt.
25% av skönhet, design och fashion, finns på SoMe det funkar rent av supebra, men dom som har en utmaning där är i princip alla andra. Därför måste kampanjer göras bättre och man måste få högre kreativ höjd. I sociala medier finns inga “intag” Elle QC:s. Man har ibland även skurit bort reklambyrån till förmån fö priset.
Fortfarande så måste kvalitén förbättras i många fall. En brief idag är i grunden ett säljmaterial och inte speciellt kreativ. Varför har det blivit branschstandard och säljer det lika bra första gången som tredje gången? Det ska man ifrågasätta, speciellt om kunden har en begränsad produktkatalog så när den tredje repetitionen då kommer, finns det överhängande risk för generera väldigt mycket sämre än det första införandet, beroende på nivån i briefen. Upprepning i all ära men uttjatning är sällan bra.
I SoMe man lånar ut sitt varumärke till kreatören dvs kontoägarens ”kanal” där den kommunicerar varumärket med sin publik. Det starkaste incitamentet för köp är fortfarande ”rekommenderat av en kompis”. Influencers är ju perfekta utifrån det perspektivet för följarna upplever många gånger influencern som kompis. Men därav blir också trovärdighet A och O. Säg snarare vad influencern inte får säga än vad den ska säga, för upplever följarna att influencern spelar dålig teater så blir dom anti både produkten och influencern. Då inser dom att det bara är dom som investerar i ”relationen”. På YT har varumärken verkligen fattat grejen och YT:ers är betrodda på ett annat sätt är Instagrammare. Återigen tänk utanför boxen när ni skriver briefer eller ta in expertis på stan.
4: Ställ rätt KPI!
Ska verkligen en kampanj för 100 000 kr i SoMe leverera lika mycket som en tevekampanj med 1 miljon i budget? Influencern ska sälja, bygga varumärke och ha en rejäl spridning för en tiondel av priset, är det rimligt?
Måste varje införande generera alla tre delarna eller kan man bygga varje post olika?
Ja ha en stategi, 3 för 1 i all ära men inte i kvalité på budskapet.
5: Tre till priset av en:
Köp inte X, Y och Z influencers om, de följer varandra och uppkommer i varandras flöde. Det betyder sannolikt att dom har samma följare. Dvs köp en och få tre på köpet! Handla istället i annan målgrupp eller segment. Varför? Jo istället för att trötta ut målgruppen med samma budskap 1-3 x i respektives feed under kort tid, sprid i så fall ut budskapen under en längre period på de olika kontona och få inte målgruppen att känna att influencern tjatar. Det faller oftast dåligt ut för varumärkena.
OBS! Led inte heller alla budskap till köp. OM iså fall på IG stories. Rabattkoder etc behöver inte förekomma i Instagrams huvudfeed. Konverterar i regel sämre.
6: Mixa inte ihop uttrycken!
Blanda inte ihop printannonser, rörlig reklam och influencers dom tre uttrycken ska särskiljas åt. Köp inte en influencer som ska posa som en printmodell och köp inte en print som ska vara som en influencer osv. Det är pengarna i sjön. Du ska inte använda tevereklam med vida bilder i mobilformat. I så fall ska den klippas om eller redan i förproduktion anpassas till 3:4 format (dvs Instagrams stående). På YT klipp enligt samma closeup-guide som Insta men i 4:3 alt 16:9 format. Människan har också olika användarbeteenden på olika plattformer. Så gör det lätt för användarna att falla för produkten. Avkräv dom inte på engagemang, alla ska hantera över 20 000 budskap om dagen. Gör det inte svårare än vad det borde, men gör det med finess.
7: Liten är stark!
En person med 1000 följare men alla i rätt målgrupp kan vara 10 ggr så bra som en med 1 miljon i fel målgrupp. Köp hellre upp räckvidden i den mindre influencerns automatiserade flöde än att köpa organiska följare i fel genre, stirra sig inte blind på siffror eller kändisskap. Dom variablerna är inte som i traditionella medier, dvs en säker säljputt. Kändisskap på IG valideras helt annorlunda än traditionellt idag men absolut sällan dåligt.
8. Babelfish!
Alla nischer har sitt tugg, är du gamer, gillar fotboll, hästar, jobbar på mediabyrå, eller är småbarnsförälder inkluderar det ett alldeles eget lingo. Tolka det lingot och uttryck det. Det skapar en ”Vi-känsla” för mottagarna rätt i målgruppen. Lär dig viben och använd den i din kommunikation för att verkligen tala till målgruppen i fokus. Det betyder inte att allt måste vara kristallklart och 100% lättkommunicerat, man kan tjäna jättemycket på att prata specifikt till nischad mottagare!
9: Podcast:
Klarar man inte av att hantera detta ovan utan vill hela tiden försöka jobba traditionellt, nej då kanske inte SoMe i IG ÄR rätt kanal att gå för dom och då finns alltid podcast som ett utmärkt komplement! Där kan man med ord uppnå det som fallerar att beskriva en produkt eller tjänst med fel influencer.
10 Rumor has it!
Rykten på stan säger att Instagram ska ta bort likefunktion 2020. Då ställs hela ER-funktionen på ända så lär dig validera personer och varumärke efter matchning och förlita dig inte enbart på siffror.
Räds inte att sticka ut i SoMe!